Hava alma purjörü nedir ve ne işe yarar?

Hava alma purjörü nedir?
Kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşabilecek ısınma sorunlarının önüne geçmek amacı ile üretilen hava alma purjörü, tesisattaki havayı alarak ısınma sorunun oluşmasını önlemektedir. Ayrıca diğer adı olarak halk arasında petek havası alma anahtarı diye bilinir.



Hava alma purjörü ne işe yarar? 
Tesisatta su azalması sonucunda tekrar dolum yapılır, dolum sırasında borularda ve radyatörlerde hava kalabilir. Böylelikle hava dolan kısımlar sıcak suyun ulaşmasını engellemekte ve ısı probleminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda ısınma sorununun ortadan kalkması için tesisat ya da borulardaki havanın boşaltılması gerekmektedir. Burada devreye giren hava alma purjörü var olan havanın boşaltılarak ısınma sorununun ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Yani kış aylarında ısınma konusunda sıkıntı yaşamamak için ihtiyacınız olan en önemli şey hava alma purjörüdür. Purjör ile radyatördeki havayı almak mümkündür.


Kalorifer havası alınmadığında;
 Dairenizin ısınması zorlaşır.
 Kaloriferde sirkülasyon sorunu meydana gelir.
 Boru ve tesisatta hava olan kısımların paslanma ve çürüme sorunu ortaya çıkar.
 Isıtıcınız gürültülü bir şekilde çalışır.
Yukarıda saymış olduğumuz sorunların önüne geçmek amacıyla mutlaka hava alma purjörü kullanmalısınız.
Manuel veya otomatik bir kumanda ile çalışabilen bu tür sistemler dairelerde ısınma sorunları yaşamaması için her daim gereklidir.
Peteklerde hava olduğunu nasıl anlarım?
Peteklerde hava olduğunu nasıl anlarım? kalorifer peteklerinin altı ısınıp üstü ısınmıyor sorusudur. Peteğin bir tarafı aşırır sıcak olduğu halde bir tarafı soğuk ise peteklerde kesin olarak hava bulunmaktadır. Böylelikle petekte hava bulunup bulunmadığını anlayabilirsiniz.
Peteğin havası alınmazsa ısı sorunu yaşanır mı?
Peteklerin alt kısmı ısınmıyor sorunu da kış aylarının en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Bu sorunu çözmek oldukça basittir. Peteklerin alt kısmı ısınmıyor diyorsanız, peteklerinizde hava kalmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bunun için hava alma purjörü ile peteklerin sol veya sağ üst köşelerinde bulunan mekanizmayı çevrilerek su akıtılması bu sayede havasının boşaltılması sağlanmalıdır. Bu şekilde Peteklerin alt kısmı ısınmıyor sorunu ortadan kalkacaktır. Eğer bu işlemi yaptığınız halde petekler ısınmıyor ise kombi petek temizliği yaptırarak kalorifer petekleri içerisinde oluşan pas, kireç ve tortu kalıntılarını temizleyerek suyun daha verimli devir daim yapmasını sağlarız.

Yorumlar