Oda termostatı nedir? ve Çeşitleri nelerdir?


Oda Termostatı Nedir?

      Oda termostatı sensörü sayesinde bulunduğu odanın sıcaklığını ölçer ve oda sıcaklığını belirlenen sıcaklığa ulaştırana kadar çalışır. İstenilen sıcaklığa ulaşılınca kombinin çalışmasını durdurur. Böylece tasarruf edilmesini sağlar.
      Oda termostatı kullanılmayan kombide evi istenilen sıcaklığa ulaştırmak için önce radyatör su sıcaklığını ayarlamak gerekir. Bu ayar hava koşullarına göre sürekli değiştirilir. Sıcaklığı 65 dereceye ayarladığımızı düşünelim.
      Kombi çalıştığında, radyatör devresinden gelen dönüş suyunun sıcaklığı duyar elemanlar tarafından ölçülecek ayarlanmış olan sıcaklık değeri 65˚C arasındaki fark fazla olduğundan cihaz modülasyon yaparak yüksek kapasitede de çalışmasını sürdürecektir.
      Oda termostatı kullanılan kombide ise, istenilen sıcaklığı 22˚C  olarak ayarladığımızı düşünelim. Oda termostatın da dikkat edilmesi gereken en önemli konu, su sıcaklığının değil hava sıcaklığının kontrol edildiğidir. Dolayısıyla hava koşullarına göre sürekli ayar yapmak gerekmez.
      Oda termostatı 1˚C sıcaklık hassasiyetli ise (bazı oda termostatları 0,1˚C ye kadar hassasiyetleri vardır.)  ortam sıcaklığı 23˚C ye geldiğinde kombi kapanır, 21˚C ye geldiğinde tekrar çalışır. Oda termostatı hassasiyeti markadan markaya farklılık gösterebilir. Bazı oda termostatları 1˚C hassasiyet ile bazıları ise 0,5˚C  bazıları ise 0,1˚C hassasiyet ile çalışmaktadır.
       Kullanılan oda termostatının kablolu ya da kablosuz olması önemli değildir.

Oda Termostatı Çeşitleri

       Oda termostatları mekanik ve dijital oda termostatı olmak üzere iki çeşittir. Dijital oda termostatları, mekanik oda termostatlarına göre çok daha hassas sıcaklık kontrolü yapabilirler. Dijital oda termostatı fiyatları mekanik oda termostatı fiyatlarına göre daha pahalıdır. Fakat sıcaklığı sabit tuttuğu için sıcaklık konforu açısından tercih edilebilir. mekanik oda termostatları 1˚C sıcaklık hassasiyetlidir.
       Mekanik oda termostatları kabloludur. programlama özellikleri yoktur.
       Dijital oda termostatları; Kablolu oda termostatı ve kablosuz oda termostatı olarak ikiye ayrılır. Kablolu oda termostatı, kombi ile oda termostatı bağlanacak oda arasında bir kablo (2x1mm Kablo ) çekilerek haberleşirken, kablosuz oda termostatı kablo çekilmesine gerek kalmadan kombi ile evin her yerinden bluetooth ile haberleşme sağlar.
       Dijital oda termostatları; programlanabilir ve programlı olmayan modelleri mevcuttur.

Yorumlar